Održan skup u Opatiji

Panel Hrvatskog društva ekonomista i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci privukao je jučer brojnu publiku u Opatiji.

Naglašeno je kako Hrvatska treba planirati i razvijati održivi i zeleni turizam uz znatno veću dodanu vrijednost i čvrsto povezanim s opskrbnim lancima poljoprivredne i prerađivačke industrije, a koji će voditi računa o prorodnim resursima i interesima budućih generacija. Potrebno je destimulirati apartmanizaciju, proširiti sezonu i osnažiti turističku ponudu na kontinentu, prikladno riješiti problem radne snage. Pitanje “može li Hrvatska bez turizma” trebamo preoblikovati u pitanje “kakav turizam Hrvatska treba u idućih 20 godina”, pronaći odgovor, i pripremiti politike, strategije i akcijske planove kako bi se to ostvarilo.

Uvodna izlaganja imali su prof. dr. sc Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, Robert Pende iz Ministarstva turizma i sporta, i prof. dr. sc. Marko Perić, dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i član Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista. Skup su pozdravili župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

U zanimljivoj panel raspravi sudjelovali su Josip Ostrogović, član uprave ACI d.d, Fernando Kirigin, doc. dr. sc. Katarina Bačić, članica Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista, Bernard Zenzerović, direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu i prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, profesorica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Moderator je bio izv. prof. dr. sc. Siniša Bogdan.