Održan skup u Bjelovaru

Izvrsno je bilo na forumu „Ekonomski potencijali geotermalne energije u Republici Hrvatskoj” koji smo organizirali u suradnji u Rotary klubom Bjelovar, a uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Uvodna izlaganja (Darko Tipurić i Sanja Živković) i rasprava na panelu (Dražen Jakšić, Martina Tuschl, Darko Marković, Tomislav Čorak, Igor Kovačević i Alen Požgaj) potaknuli su brojna pitanja i komentare iz publike.

Geotermalni potencijal Hrvatske obećava osnaživanje naše energetske supstancije. Trenutačno imamo samo jednu geotermalnu elektranu, uz očekivanja da će u idućih deset godina doći do uvođenja u rad barem njih desetak. Na području panonske Hrvatske postoji 75 geotermalnih prostora koji imaju potencijal za proizvodnju energije, od čega nešto više od dvije petine je pogodno za proizvodnju električne energije, a ostali za dobivanje toplinske energije. Ukupan energetski potencijal se procjenjuje na više 1 GW za električnu energiju, što nije malo, uz tri puta toliko za toplinsku energiju u izravnoj uporabi. Procjene od 400 milijuna eura očekivanih ulaganja su vrlo okvirne, ali pokazuju koliki je investicijski prostor u ovom energetskom području.

Investitorima u geotermalne elektrane trebamo osigurati, u okviru nacionalne strategije, lakši pristup kako bismo što imali što je moguće više takvih projekata. Dodatno, trebamo osvijestiti gradove i općine kako bi počeli razmišljati o uporabi geotermalnih toplinskih potencijala. Takva vrst energije je idealna za poslovne zone, poljoprivredne i industrijske projekte, turizam, grijanje javnih objekata i ustanove lokalnog karaktera i sl. Ključno je pronaći adekvatan model financiranja, ponajprije razmotriti mogućnost financiranja iz europskih fondova i analizirati opcije javno-privatnog partnerstva.

Postojeće aktivnosti te ulazak novih investitora na nedavnim natječajima sigurno bude optimizam da će geotermalni potencijal Hrvatske biti znatno više iskorišten u budućnosti.

Mislav Klobučić, Dario Hrebak i Sunčica Bulat Wursching dali su snažan obol u organizaciji i potpori ovom skupu.