Najava Konferencije

Znanstveno-stručna Konferencija i javna stručna rasprava na temu “Poljoprivreda, demografija i nove tehnologije”

OrganizatorHrvatsko društvo ekonomista u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i HGK  Županijskom komorom Osijek

Vrijeme: 22. travnja (petak) 2016., od 10,00 do 14,00 sati

Mjesto: HGK Županijska komora Osijek, Europske avenije 13, Osijek

Sudjelovanje: U programu Konferencije u svečanom i uvodnom dijelu uz domaćina sudjeluju organizatori i pozvani uzvanici, a nakon pozvanih predavanja dr. sc. Gorana Buturca iz Ekonomskog instituta u Zagreb i prof. dr. sc. Dražena Živića iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar, u panel raspravi sudjelovat će članovi Hrvatskog društva ekonomista, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog udruženja poslodavaca, Instituta Ivo Pilar te znanosti i struke. Sudionici skupa su pozvani gospodarstvenici, članovi HGK Županijske komore Osijek, članovi HUP-a, studenti Sveučilišta u Osijeku.

Prijava: Ulaz na Konferenciju je slobodan bez plaćanja kotizacije, ali uz prethodnu pisanu prijavu. Prijavni obrazac u prilogu.

Cilj Konferencije: Cilj ovoga projekta Hrvatskog društva ekonomista je  jačanje  suradnje znanosti,  civilnog društva, Sveučilišta i gospodarstva kako bismo kroz dijalog, raspravu i razmjenu mišljenja između partnera pridonijeli ostvarivanju razvojnog puta, u ovome slučaju s fokusom na područje Slavonije. Konferencija ima za cilj otvaranje javne stručne rasprave na temu poljoprivrede, demografije i novih tehnologija,  uz promociju ekonomskih znanosti te osvješćivanje i propitivanje uloge i značaja reafirmacije slobode i širine ekonomskih istraživanja u procesu rješavanja složenih društvenih problema.

Program KonferencijeOvdje (PDF 1.47 MB)

Sažetak pozvanih predavanja:

Makroekonomska slika prehrambene industrije Republike Hrvatske,
dr. sc. Goran Buturac

Prehrambena industrija pokazala je veliku otpornost prema recesiji iz 2008. godine, ali najnoviji trendovi potvrđuju snažan konkurencijski pritisak i potrebu jačanja izvozne konkurentnosti. Nedovoljna diversifikacija proizvodnih i tržišnih struktura ukazuje na neiskorištene potencijale razvoja i potrebu većeg ulaganja u inovacije i razvoj novih proizvoda. Među analiziranim izvoznim segmentiranim tržištima, hrvatska prehrambena industrija je najbolje pozicionirana na tržištu CEFTA-e. Tu je najveći broj proizvoda s komparativnim prednostima, najveći stupanj diversifikacije izvoza te relativni i apsolutni vanjsko-trgovinski suficit. U odnosu na druge industrijske sektore prehrambena industrija ima treći najveći multiplikativni učinak na output koji ostvaruje hrvatska ekonomija, što potvrđuje strateški karakter ove djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo. Potencijali jačanja konkurentnosti prehrambenog sektora prepoznaju se u nastavku procesa rasta izvozne orijentiranosti, sve većoj zastupljenosti na brzo rastućim tržištima, rastu potrošnje hrane, ulaganjima u inovacije i razvoj novih proizvoda te ulaganjima u razvoj novih tržišta.

Depopulacija Hrvatske – činjenice i moguća/potrebna rješenja,
prof. dr. sc. Dražen Živić

Hrvatska se danas nalazi u dubokoj demografskoj krizi uzrokovanoj brojnim, složenim i dugoročnim destabilizacijskim čimbenicima kretanja i razvoja stanovništva te negativni dinamički i strukturni demografski trendovi postaju sve više ozbiljnom prijetnjom društvenoj stabilnosti i ekonomskom razvoju zemlje. Hrvatska gubi stanovništvo i prirodnim i mehaničkim putem, a posebno negativan proces u demografskom razvoju Hrvatske jest starenje stanovništva. Sve to produbljuje neravnotežu u funkcionalnim dobnim skupinama važnim za buduću reprodukciju, ali i za formiranje ekonomski aktivnog stanovništva, tj. radne snage. Iako je depopulacija u svim svojim oblicima opći proces u Hrvatskoj, postoji određena populacijska polarizacija koja se indicira i na razini administrativnih jedinica (županije, gradovi, općine) i na razini naselja (urbana/ruralna), odnosno regija (npr. Kontinentalna/Jadranska Hrvatska). Demografsko osiromašenje Hrvatske, napose sve izraženije populacijsko pražnjenje, bitan su činitelj prostorne, odnosno regionalne razvojne neravnoteže. Nužno je osmisliti i provesti sveobuhvatne poticajne mjere aktivne demografske politike u najširem smislu riječi, i s motrišta društveno-gospodarskog napretka, ali i sa stajališta nužne skrbi o nacionalnoj sigurnosti i hrvatskim strateškim interesima.

Programski odbor:

prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, (predsjednik)

prof. dr sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

dr. sc. Mladen Mlinarević, dopredsjednik Hrvatskog društva ekonomista

prof. dr. sc. Ivan Teodorović, glavni urednik Ekonomskog pregleda

Organizacijski odbor:

mr. sc. Snježana Jurišić, glavni tajnik Hrvatskog društva ekonomista, (predsjednica)

doc. dr. sc. Nataša Drvenkar, koordinatorica EFOS-HUP suradnje, Ekonomski fakultet u Osijeku

Zoran Kovačević, dipl. oec., predsjednik HGK Županijske komore Osijek