Može li Hrvatska bez turizma?

Hrvatsko društvo ekonomista i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci organiziraju skup pod nazivom „Može li Hrvatska bez turizma?“ koji će se održati u Opatiji, 14. 3. 2024. (četvrtak) s početkom u 10 sati.

Uvodničari će biti Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, i prof. dr. sc. Marko Perić, dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i član Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista. U panel raspravi sudjelovat će Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH, Fernando Kirigin, gradonačelnik Grada Opatije, doc. dr. sc. Katarina Bačić, članica Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista i prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, profesorica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Moderator će biti izv. prof. dr. sc. Siniša Bogdan, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci.

Hrvatska je iznimno ovisna o turizmu, najviše u cijeloj Europi i šire. Udio turizma u ukupnoj dodanoj vrijednosti gospodarstva Hrvatske je više od dva puta veći od prosjeka EU. No, hrvatski turizam obilježava relativno niska produktivnost i dodana vrijednost, temeljeno na visokoj sezonalnosti, malom broju hotela i nižim prihodima po gostu od prosjeka razvijenih turističkih zemalja. Na naslovno pitanje panela, sustav umjetne inteligencije GPT je odgovorio sljedeće: „Hrvatska bi mogla opstati bez turizma, ali bi to imalo značajan negativan utjecaj na gospodarstvo. Turizam je ključna grana hrvatskog gospodarstva, pridonoseći znatnom dijelu BDP-a i zapošljavajući veliki broj ljudi. Bez turizma, gospodarstvo bi se suočilo s padom prihoda, povećanjem nezaposlenosti i općenito smanjenjem ekonomske aktivnosti.“

Pitanje je možemo li u Hrvatskoj razviti pametan i održivi turizam koji podrazumijeva dobrobit sadašnjih, ali i budućih generacija. Trebamo u tom pravcu tražiti načine da se investicije u turizmu povežu sa zelenom i digitalnom tranzicijom i da se osnaže poveznice s poljoprivrednom i prehrambenom industrijom.