MARKETING-MIX IN THE FUNCTION OF THE ORGANIC FOOD OF EASTERN CROATIA

Izvorni znanstveni članak

U suvremenom tržišnom načinu gospodarenja sustav organske poljoprivrede, posebice sustav proizvodnje organske hane, postaje sve važniji činitelj razvoja domaćih i međunarodnih gospodarskih sustava. Taj se sustav mora prilagoditi brojnim kvantitativnim i kvalitativnim promjenama okruženja, a to podrazumijeva primjenu marketinga. Važnost marketinga organske hrane uvjetovana je činjenicom da on omogućuje proizvođačima bolje razumijevanje zahtjeva potrošača, u cilju boljeg zadovoljavanja njihovih potreba, a potrošač ima bolju spoznaju ponude organskih proizvoda. Određivanje osnovnog obilježja organske poljoprivrede i njene važnosti osnovno su polazište za koncepcijsko postavljanje marketinga organske poljoprivrede. Marketing-miks čine proizvod, cijena, distribucija i promocija čijom se kombinacijom postiže tražena razina prodaje na ciljnom tržištu. U strukturi ponude organskih proizvoda istočne Hrvatske, najzastupljenije su žitarice (pšenice i kukuruz), uljarice (soja isuncokret), povrće, voće i prerađevine. Primarna proizvodnja organskih proizvoda ima nižu cijenu koštanja od konvencionalne zbog nižih ulaganja, ali su stoga i prinosi manji. Tržišna cijena organske hrane je viša od konvencionalne, a razlog tome su nedovoljno organizirani distribucijski subjekti. Organski proizvodi su novi proizvodi na tržištu istočne Hrvatske s još uvijek nedovoljno poznati potrošačima. U bržem i lakšem informiranju potencijalnih potrošača značajnu ulogu ima promocija na poljoprivrednim sajmovima, stručnim skupovima i aktivnostima udruga koji zastupaju organske proizvođače hrane.