Izvorni znanstveni članak
U radu se procjenjuje stanje i posebnost formiranja solventne potražnje za prehrambenim proizvodima u Ukrajini tijekom rata te određivanju optimalnog iznosa plaća kako bi se osigurala potrošnja osnovnog seta prehrambenih proizvoda na razini racionalnih normi. Sveobuhvatna analiza strukturnih promjena u solventnoj potražnji za potrošnjom hrane u Ukrajini tijekom rata provedena je korištenjem monografske metode. Određivanje stvarnih i ukupnih troškova na razini racionalnih normi za prehrambene proizvode provedeno je pomoću metode proračuna i konstrukcije. Usporedba stvarnih i potrebnih troškova na razini racionalnih normi za prehranu izvršena je na temelju prikupljenih statističkih i proračunskih podataka metodom usporedne analize. Pokazano je da rat ima negativne posljedice na prehranu Ukrajinaca. Tijekom prve godine rata, cjenovna pristupačnost prehrambenih proizvoda smanjila se u prosjeku za 26,6%. U razdoblju od 2010. do 2022. godine, udio potrošnje stanovništva na hranu ostaje vrlo značajan (od 51,6% u 2010. do 57,8% u 2022. godini). U 2023. godini, očekuje se da će ovaj pokazatelj porasti na 58,5%. Dokazano je da je za konzumaciju osnovnih prehrambenih proizvoda u skladu s racionalnim normama stanovništvo Ukrajine 2021. godine trebalo trošiti 1,56 puta više od stvarnih izdataka. Kako bi se postigla razina potrošnje u skladu s racionalnim standardima u 2022. godini, potrebno je dodatnih 23.478 UAH godišnje, ili 1.957 UAH mjesečno. Prognoza za 2023. godinu predviđa pogoršanje omjera stvarnih troškova hrane i troškova prema racionalnim standardima na 1,68. U radu je pokazano da je 2021. godine razina plaća trebala biti najmanje 33.944 UAH (1.131 EUR) po osobi mjesečno, što je 2,41 puta više od stvarne razine plaća u zemlji. Rat je pogoršao ovaj omjer na 2,6. Pokazano je i da bi 2023. godine, za prehranu na razini racionalnih normi potrošnje, Ukrajinac trebao zarađivati 38.564 UAH (964 EUR mjesečno), što je 2,9 puta više od stvarne razine plaća (13.423 UAH ili 335 EUR). Doprinos rada sastoji se u razvoju i praktičnom testiranju metodologije za određivanje optimalne plaće Ukrajinaca kako bi se osigurala potrošnja osnovnog seta prehrambenih proizvoda na razini racionalnih normi.
prehrambeni proizvodi; cijena; solventna potražnja; dostupnost i dostatnost potrošnje; racionalna stopa potrošnje
Hrvatsko društvo ekonomista