Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?

Hrvatsko društvo ekonomista i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu domaćini su skupa “Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?”, koji će se održati u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. s početkom u 15 sati u Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta.

Korporativno upravljanje ima bitnu civilizacijsku misiju: pomoći u razvoju ambijenta u kojem će se postavljati i ostvarivati ciljevi održivosti i odgovornog ponašanja prema budućim generacijama, kao i društveni ciljevi kojima se potiče zajedništvo i nadzire pohlepa te ostvaruje raznolikost, ravnopravnost, uključenost i jednakost. Nema sumnje da u ostvarivanju tog zadatka središnji položaj ima nadzorni ili upravni odbor povezujući vrhovne menadžere koji upravljaju procesom stvaranja vrijednosti s dioničarima i drugim skupinama koje imaju raznovrsne zahtjeve i iskazuju interes za tako stvorenom vrijednošću. Loš i neučinkovit rad odbora glavni je indikator slabosti korporativnog upravljanja. Nisu rijetke situacije da nadzorni odbor ima samo ceremonijalnu ulogu bez stvarne moći odlučivanja; ponekad je sastavljen od članova koji ne razumiju puno, nemaju stručnost i kompetencije za obavljanje svojih zadaćā ili ne pokazuju dovoljno htijenje za preuzimanje ovlasti koje odbor ima. Brojni skandali i korporativne prijevare koje su uzdrmali poslovni svijet i globalnu ekonomiju u proteklih par desetljeća dovele su u središte pozornosti potrebu za povećanjem kvalitete rada i osnaživanja odbora u svakom pogledu.

Skup će govorima otvoriti dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ i Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Knjižnično-dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Uvodno predavanje održat će prof. dr. sc. Domagoj Hruška, profesor na Ekonomskom fakultetu, na temu novih izazova korporativnog upravljanja. U panelu će sudjelovati: Vedrana Jelušić Kašić, član Uprave, Privredna banka Zagreb d.d., Neven Vranković, član Uprave, Atlantic Grupa d.d., Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider, i prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike. Panel će moderirati dr. sc. Lana Cindrić, viša asistentica na Ekonomskom fakultetu i prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista. Sudionici skupa će se osvrnuti na nedavno objavljenu knjigu „Nadzorni odbor i korporativno upravljanje“.