Hrvatsko
društvo
ekonomista

Heinzelova 4a
Zagreb 10000
tel. 01/46 00 888
fax. 01/46 50 366
e-mail: hde@hde.hr

Ekonomski pregled 6/2016.

Ekonomski pregled - naslovnicaIzašao je broj 6. Ekonomskog pregleda, zadnji broj pod palicom glavnog urednika dr. sc. Ivana Teodorovića.

Sljedeći broj već je u pripremi od strane nove redakcije i novoizabranog glavnog urednika dr. sc. Gorana Buturca.

Zadnji broj časopisa pogledajte na stranicama hde.hr ili na Portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske.

S. Jurišić [27.02.2017.]

O aktualnim ekonomskim temama

O aktualnim ekonomskim temamaDr. sc. Branimir Lokin, dugogodišnji član Hrvatskog društva ekonomista, prati trendove i redovito vodi blog o aktualnim ekonomskim temama. Upućujemo na najnoviji članak u kojem analizira globalne bilančne trendove razmjene i zaključuje da svjetsko gospodarstvo ulazi u proces deglobalizacije, što se potvrđuje usporenijim gospodarskim rastom i efektima koji iz toga proizlaze. Cijeli tekst možete pročitati ovdje.


*ekonomija *HrvatskoDruštvoEkonomista *Branimir Lokin *tekuća platna bilanca


S. Jurišić [17.02.2017.]

Novi glavni urednik Ekonomskog pregleda

Dr. Goran Buturac, dr. Dražen Kovačević i prof. Josip Tica na Skupštini HDEPredsjedništvo i Glavni odbor Hrvatskog društva ekonomista na 10. sjednici izabrali su novoga glavnog urednika znanstvenog časopisa Ekonomski pregled – dr. sc. Gorana Buturca, što je potvrđeno i na Skupštini održanoj 15.2.2017. Dr. Goran Buturac, znanstveni savjetnik u Ekonomskom institutu, Zagreb, izabran je na temelju kriterija znanstvene izvrsnosti zahvaljujući njegovom uspješnom doprinosu hrvatskoj ekonomskoj znanosti koji se ogleda u brojnim znanstvenim i stručnim člancima, istraživačkom radu na području makroekonomije, ekonomije međunarodne razmjene, ekonomskih prognoza, financijske analize i planiranja, gdje i donosi nove znanstveno utemeljene spoznaje. Dr. Goran Buturac je dugogodišnji član Hrvatskog društva ekonomista, član Glavnog odbora i sudjeluje u aktivnostima Udruge, posebno u promociji ekonomskih znanosti i osvješćivanju javnosti o aktualnim ekonomskim temama na znanstveno-stručnim savjetovanjima HDE-a.

Prof. Ljubo Jurčić u ime predsjedništva i Glavnog odbora HDE-a posebno je zahvalilo dr. sc. Ivanu Teodoroviću na dosadašnjem angažmanu i velikom doprinosu održanju visoke razine kvalitete Ekonomskog pregleda. Zaslužni znanstvenik dr. sc. Ivan Teodorović, dosadašnji glavni urednik, i dalje će surađivati kao član Uredništva.

S. Jurišić [17.02.2017.]

Redovna Skupština

Objavljen je poziv na redovnu godišnju Skupštinu Hrvatskog društva ekonomista ovdje.
Molimo članove da potvrde svoj dolazak najkasnije do 13.2.2017.
Skupština je otvorena svim članovima Udruge, a svi koji se žele učlaniti ili platiti članarinu za ovu godinu, mogu to učiniti ovako.
Za sva pitanja kontaktirajte nas na hde@ingbiro.hr.    

ČESTITKA

čestitka

Zahvala sudionicima 24. tradicionalnog savjetovanja

Iskrena zahvala svim visokim gostima, predavačima, moderatorima i panelistima, top studentima ekonomskih fakulteta te svim sudionicima koji su pridonijeli da 24. tradicionalno znanstveno-stručno savjetovanje: Ekonomska politika Hrvatske u 2017. bude iznimno uspješno.
Veliko hvala i našim partnerima, sponzorima te svima koji su svojim angažmanom podržali ovaj skup.
Trudit ćemo se i dalje biti aktualni, sadržajni i inovativni kako bi sljedeće godine ne samo zadržali ovu razinu kvalitete nego bili još i bolji. Vaši prijedlozi, kritike i pohvale uvijek su dobrodošli.
Organizacijski odbor

Preuzmite Program ovdje [645 KB].

Pratite nas na www.hde.hr, @HDEkonomista, https://www.facebook.com/HrvatskoDrustvoEkonomista/

Ekonomska politika hrvatske u 2017

Pokroviteljstvo

Savjetovanje se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Misija

Savjetovanja o ekonomskoj politici na godišnjem tradicionalnom okupljanju hrvatskih ekonomista namijenjena su svekolikoj javnosti s osnovnom misijom povezivanja znanosti i struke s politkom radi razmjene ideja i pogleda o konceptu i strategiji razvoja Republike Hrvatske. Nastavak je to dugogodišnje inicijative Hrvatskog društva ekonomista koje kao organizacija civilnoga društva podržava i zalaže se za dijalog i bolju suradnju između ekonomske znanosti i struke i nositelja odlučivanja i utjecaja na području ekonomske politike.

Sponzori

JANAF Korlat Agrokor INA Podravka Viadukt

Cilj

Cilj Savjetovanja je analizirati sve bitne segmente hrvatskoga gospodarstva i osnove ekonomske politike za iduću godinu.

1. Savjetovanje je zamišljeno kao otvorena tribina na kojoj svoje viđenje i prijedloge iznose istaknuti znanstvenici, predstavnici struke i gospodarstvenici te kreatori ekonomske politike

2. Savjetovanje podrazumijeva da demokracija, uspješno gospodarstvo i tehnologija, na čemu se temelji razvoj i bogatstvo zemlje, nije ostvarivo bez uključivanja znanja i znanosti.

3. Savjetovanje je zamišljeno kao platforma uspostavljena za otvoreni dijalog svih relevantnih aktera o aktualnom stanju i perspektivama za gospodarski rast i razvoj Republike Hrvatske pod okriljem ekonomske znanosti.

4. Kao rezultat savjetovanja očekuju se prijedlozi za smjernice razvoja gospodarstva i odgovarajućih ekonomskih politika za 2017. godinu.

Program

PROGRAM 24. tradicionalnog znanstveno-stručnog savjetovanja [645KB]

Program savjetovanja sastoji se od plenarnih predavanja pozvanih predavača, prijavljenih izlaganja i panel rasprava. Savjetovanje se odvija tijekom tri dana i predviđene su sljedeće teme:

Ove godine pokrenuli smo inicijativu da treći dan, petak, 11.11.2016. bude posvećen studentima ekonomije i susretu studenata s korporativnim sektorom. U sklopu programa bit će dva panela s predsjednicima i članovima uprava uglednih tvrtki, direktorima i voditeljima ljudskih potencijala, s osvrtom na bitne kriterije kojima se rukovode pri zapošljavanju i poslovnoj promociji mladih diplomiranih ekonomista, te panel u kojima će sudjelovati sami studenti i raspravljati o profesionalnim očekivanjima, prijedlozima i pitanjima o tržištu rada, s otvaranjem dijaloga i interaktivne rasprave.

Organizacija

Organizator: Hrvatsko društvo ekonomista
Izvršni organizator: Inženjerski biro d.d. Zagreb
Heinzelova 4a / 01 46 00 888 / prodaja@ingbiro.hr

Programsko-znanstveni odbor Savjetovanja:
Predsjednik: prof. dr. sc. Ljubo Jurčić
Članovi: doc. dr. sc. Katarina Bačić, prof. dr. sc. Branko Blažević, dr. sc. Goran Buturac, doc. dr. sc. Tomislav Ćorić, prof. dr. sc. Lovorka Galetić, dr. sc. Dragan Kovačević, dr. sc. Mladen Mlinarević, prof. dr. sc. Josip Tica, prof. dr. sc. Željko Turkalj, prof. dr. sc. Mladen Vedriš
Voditelj Savjetovanja: dr. sc. Mladen Mlinarević
Tajnik Savjetovanja: mr. sc. Snježana Jurišić/ hde@ingbiro.hr /01 46 00 888

Organizacijski odbor Aktualnih istraživanja:
prof. dr. sc. Josip Tica, doc. dr. sc. Katarina Bačić, doc. dr. sc. Tomislav Ćorić

Organizacijski odbor Susreta studenata Ekonomskih fakulteta i korporativnog sektora:
Predsjednik Odbora: prof. dr. sc. Mladen Vedriš
Članovi: prof. dr. sc. Branko Blažević, doc. dr. sc. Nataša Drvenkar, prof. dr. sc. Lovorka Galetić, prof. dr. sc. Željko Garača, izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet, prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, mr. sc. Snježana Jurišić, prof. dr. sc. Željko Turkalj.

Partneri
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište Sjever – Odjel za poslovnu ekonomiju, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Mjesto događanja

Već tradicionalno, a i prema željama samih sudionika, Savjetovanje se održava u Opatiji, jednoj od najstarijih i najpoznatijih turističkih destinacija na Sredozemlju, ali i poznatom kongresnom centru na Kvarneru, koja godinama ne stari, već pojačava svoj glasoviti šarm. Službeni dio Savjetovanja održava se u Grand Hotelu Adriatic, u velikoj kongresnoj dvorani, te u prostorima oko dvorane popratna događanja i networking.

S. Jurišić [19.07.2016.]

Arhiva događaja

Na ovome mjestu možete pogledati sve ono što je vrijeme ostavilo iza sebe.

Ovaj dio "povijesti" vremenom će narasti jer mislimo objaviti doslovno sve radove koji su većinom prezentirani na našem tradicionalnom savjetovanju koje se svake godine održava u Opatiji...

Više pročitajte više...