Hrvatsko
društvo
ekonomista

Heinzelova 4a
Zagreb 10000
tel. 01/46 00 888
fax. 01/46 50 366
e-mail: hde@ingbiro.hr

facebook

linkedin

Održan skup u Zagrebu

Skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“ koji su organizirali Hrvatsko društvo ekonomista i Ekonomski fakultet u Zagrebu održao se u ponedjeljak, 20. svibnja, u Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta. Sudionici panela zaključili su kako je dinamika odbora jedini način uspostave potpuno funkcionalnog sustava korporativnog upravljanja. Korporativne prevare na globalnoj razini pokazuju da ni razvijenost nije dovoljan preduvjet korporativnog upravljanja.

„Korporativno upravljanje danas ima bitnu civilizacijsku misiju: pomoći u razvoju ambijenta u kojemu će se postavljati i ostvarivati ciljevi održivosti i odgovornog ponašanja prema budućim generacijama kao i društveni ciljevi kojima se potiče zajedništvo i nadzire pohlepa te ostvaruje raznolikost, ravnopravnost, uključenost i jednakost“, kazao je prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i koautor knjige „Nadzorni odbor: korporativno upravljanje i grupna dinamika“.
„U ostvarivanju te zadaće, dakako, središnji položaj ima nadzorni ili upravni odbor, povezujući vrhovne menadžere, koji upravljaju procesom stvaranja vrijednosti s dioničarima i drugim skupinama, raznovrsnih zahtjeva i interesa“, istaknula je dr. sc. Lana Cindrić , viša asistentica na Ekonomskom fakultetu i koautorica knjige „Nadzorni odbor: korporativno upravljanje i grupna dinamika“.

Skup su otvorile dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ i Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Knjižnično-dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta.
Uvodno predavanje održao je prof. dr. sc. Domagoj Hruška, profesor na Ekonomskom fakultetu, na temu novih izazova korporativnog upravljanja. U panelu su sudjelovati: Vedrana Jelušić Kašić, član Uprave, Privredna banka Zagreb d.d., Neven Vranković, član Uprave, Atlantic Grupa d.d., Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider, i prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike.

Skup Zagreb

[Objavljeno 21. 05. 2024.]

Poziv na Skupštinu

Na temelju članka 25. Statuta Hrvatskog društva ekonomista predsjednik prof. dr. sc. Darko Tipurić objavljuje Poziv na redovnu Skupštinu. Poziv je dostupan na poveznici.

[Objavljeno 13. 05. 2024.]

Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?

Hrvatsko društvo ekonomista i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu domaćini su skupa “Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?”, koji će se održati u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. s početkom u 15 sati u Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta.

Korporativno upravljanje ima bitnu civilizacijsku misiju: pomoći u razvoju ambijenta u kojem će se postavljati i ostvarivati ciljevi održivosti i odgovornog ponašanja prema budućim generacijama, kao i društveni ciljevi kojima se potiče zajedništvo i nadzire pohlepa te ostvaruje raznolikost, ravnopravnost, uključenost i jednakost. Nema sumnje da u ostvarivanju tog zadatka središnji položaj ima nadzorni ili upravni odbor povezujući vrhovne menadžere koji upravljaju procesom stvaranja vrijednosti s dioničarima i drugim skupinama koje imaju raznovrsne zahtjeve i iskazuju interes za tako stvorenom vrijednošću. Loš i neučinkovit rad odbora glavni je indikator slabosti korporativnog upravljanja. Nisu rijetke situacije da nadzorni odbor ima samo ceremonijalnu ulogu bez stvarne moći odlučivanja; ponekad je sastavljen od članova koji ne razumiju puno, nemaju stručnost i kompetencije za obavljanje svojih zadaćā ili ne pokazuju dovoljno htijenje za preuzimanje ovlasti koje odbor ima. Brojni skandali i korporativne prijevare koje su uzdrmali poslovni svijet i globalnu ekonomiju u proteklih par desetljeća dovele su u središte pozornosti potrebu za povećanjem kvalitete rada i osnaživanja odbora u svakom pogledu.

Skup će govorima otvoriti dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ i Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Knjižnično-dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Uvodno predavanje održat će prof. dr. sc. Domagoj Hruška, profesor na Ekonomskom fakultetu, na temu novih izazova korporativnog upravljanja. U panelu će sudjelovati: Vedrana Jelušić Kašić, član Uprave, Privredna banka Zagreb d.d., Neven Vranković, član Uprave, Atlantic Grupa d.d., Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider, i prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike. Panel će moderirati dr. sc. Lana Cindrić, viša asistentica na Ekonomskom fakultetu i prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista. Sudionici skupa će se osvrnuti na nedavno objavljenu knjigu „Nadzorni odbor i korporativno upravljanje“.

Panel

[Objavljeno 25. 04. 2024.]

Natječaj „Nagrada Hrvatskog društva ekonomista“

Na temelju članka 5. Pravilnika o „Nagradi Hrvatskog društva ekonomista“, Odbor za dodjelu nagrade Hrvatskog društva ekonomista dana 15. travnja 2024. raspisuje natječaj za dodjelu „Nagrade Hrvatskog društva ekonomista“. Natječaj je dostupan na poveznici.

[Objavljeno 15. 04. 2024.]

HDE na konferenciji OFEL

U Dubrovniku je u petak, 5. 4. u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista, Sveučilišta u Dubrovniku, Udruge MBA EFZG Alumni, Ekonomski fakultet Zagreb, i Centra za istraživanje i razvoj upravljanja održana panel rasprava pod nazivom “Inovativna poduzeća i održivost” u sklopu konferencije OFEL (International OFEL Conference on Governance, Management and Entrepreneurship).

Skup je u ime Hrvatskog društva ekonomista otvorio predsjednik Društva prof. dr. sc. Darko Tipurić. Uslijedila je zanimljiva panel rasprava u kojoj su sudjelovali panelisti dr. sc. Anita Knezović, Stephanie E. T. Trpkov, Zlatko Žuro i Tomislav Vuić uz moderiranje koje je uspješno obavio doc. dr. sc. Radoslav Barišić.

OFEL

[Objavljeno 08. 04. 2024.]

Održan skup u Opatiji

Panel Hrvatskog društva ekonomista i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci privukao je u četvrtak, 14. 3. brojnu publiku u Opatiji.

Naglašeno je kako Hrvatska treba planirati i razvijati održivi i zeleni turizam uz znatno veću dodanu vrijednost i čvrsto povezanim s opskrbnim lancima poljoprivredne i prerađivačke industrije, a koji će voditi računa o prorodnim resursima i interesima budućih generacija. Potrebno je destimulirati apartmanizaciju, proširiti sezonu i osnažiti turističku ponudu na kontinentu, prikladno riješiti problem radne snage. Pitanje “može li Hrvatska bez turizma” trebamo preoblikovati u pitanje “kakav turizam Hrvatska treba u idućih 20 godina”, pronaći odgovor, i pripremiti politike, strategije i akcijske planove kako bi se to ostvarilo.

Uvodna izlaganja imali su prof. dr. sc Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, Robert Pende iz Ministarstva turizma i sporta, i prof. dr. sc. Marko Perić, dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i član Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista. Skup su pozdravili župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

U zanimljivoj panel raspravi sudjelovali su Josip Ostrogović, član uprave ACI d.d, Fernando Kirigin, doc. dr. sc. Katarina Bačić, članica Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista, Bernard Zenzerović, direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu i prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, profesorica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Moderator je bio izv. prof. dr. sc. Siniša Bogdan.

Opatija

[Objavljeno 15. 03. 2024.]

Ekonomska politika Hrvatske u 2025.

Hrvatsko društvo ekonomista vas poziva da se pridružite vodećim ekonomskim znanstvenicima i stručnjacima na 32. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista „Ekonomska politika Hrvatske u 2025.“ koje će se održati od 6. do 8. studenoga 2024. u Opatiji.

Ovogodišnji partner savjetovanja je Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Rezervirajte svoj termin na vrijeme.
Vidimo se u Opatiji!

[Objavljeno 14. 03. 2024.]

SCImago Journal & Country Rank

Arhiva događaja

Na ovome mjestu možete pogledati sve ono što je vrijeme ostavilo iza sebe.

Ovaj dio "povijesti" vremenom će narasti jer mislimo objaviti doslovno sve radove koji su većinom prezentirani na našem tradicionalnom savjetovanju koje se svake godine održava u Opatiji...

Više pročitajte više...